torsdag 1 juli 2010

klimatsmart semester?

Sent igår kom vi hem från vår semester som spenderades på Kolmården. Hur klimatsmart var den egentligen? Vi åkte ganska lågt, ca 25 mil enkel resa, med bil. Under långkörningar drar bilen dock mindre bensin. Bilsemester hamnar väl någonstans i mitten, bättre än flyg, sämre än tåg och cykel. Vi bodde på hotell som inte är miljöcertifierat men de bytte inte våra handdukar efter en dag och inga engångsartiklar fanns - positivt! Jag tror inte att maten var ekologisk men inget överflöd fanns och det verkar som om de flesta gäster tog vad de åt upp, ingen som slängde hela mackor eller liknande. Det sämsta med att bo på hotell är att man inte kan göra matsäck. Därför köpte vi en hel del snabbmat. Dåligt på alla sätt och vis! Och vi var inte de enda...överallt på djurparken fanns matställen och kiosker och det vimlade av engångsartiklar. Plus i kanten var att det fanns soptunnor placerade runt hela parken, väldigt lättillgängligt och att muggar och tallrikar var av nedbrytbart material. jag är väldigt osäker på om det är bra eller dåligt med djurparker. Bäst för djuren vore såklart att de fick leva i sin rätta miljö, tyvärr är ofta den miljön väldigt hotad vilket betyder att djurparken hjälper till att bevara arter och sprida information om olika hot mot dessa djur. Gorillan exempelvis är väldigt hotad eftersom regnskogen försvinner i allt större utsträckning.

Vattenfall samarbetar med Kolmården och i parken kunde man prova att på egen hand framställa både vind- och vattenkraft! jag hade inte möjlighet eftersom jag bar på en bebis stor del av tiden men jag tycker det är ett roligt sätt att visa hur det fungerar. Överhuvudtaget fungerar nöjesparken av den här typen som en bra informationsspridare. Våra barn är lite för små för att uppskatta en så stor djurpark men när de blir lite större finns massor av kunskap att hämta där, om både djur och natur. Melvin gillade getterna bäst, som man fick klappa. Den hagen besökte vi flera gånger!

Ett stort minus är den extrema kommersialismen och överflödet. Mängder av butiker som skriker KÖP! Och alla handlar. Visst är det trevligt med minnen men hur mycket kommer att användas och hur mycket glöms bort och kastas sedan? Melvin fick en t-shirt och några plastdjur av typen Afrika, Benjamin fick en badleksak. men det fanns ALLT! Utom hakklappar förresten, det letade vi efter för vi hade glömt våra hemma...

Borta bra men hemma bäst! Snart husägare och dags att ta tag i renovering. Vi har ätit de första hemodlade jordgubbarna nu. Helt naturella, mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar