torsdag 20 januari 2011

Nya uppdrag

Nytt år och nya uppdrag!

Vi har nu fått 2 nya uppdrag att utföra med maten i fokus. Första delen av uppdraget består i att laga klimatsmart mat vilket kan vara nog så svårt denna årstid. Utbudet av närproducerade råvaror är starkt begränsat så här års och tanken är att alla klimatpirater ska laga minst en rätt och sedan sätter vi ihop allas recept till en samling som kan vara bra att ta fram när förråden och fantasin tryter. Vårat bidrag kommer att bli kålrotssoppa med smak av äpple och honung hämtat från kokboken Manna.

Receptet:

1 kålrot ca 700 gram
2 medelstora potatisar
1 gul lök
1 äpple
1 msk havssalt
1 stor msk honung
2 dl mjölk
ca 12 dl vatten

Skala och skär kålrot, potatis, lök och äpplet i bitar och lägg dem i en kastrull. Häll på vattnet så att det knappt täcker. Koka tills allt är mjukt, ca 30 minuter. Mixa till slät konsistens och smaksätt med honung. Tillsätt mjöken och smaka av!

Jag gillar inte äpple i maträtter annars med detta var super gott, billigt och klimatsmart! Än så länge finns det svenska ingredienser att få tag i.

Andra delen av uppdraget innebär att vi ska gå på resturang och kolla utbudet av klimatsmarta rätter. Återkommer om detta när uppdraget är utfört.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar