onsdag 29 december 2010

Kul på ekovis

Genom Hemmamamman hittade jag en helt fantastisk sida - Ekokul! Där finns leksaker, pyssel och något så roligt som ekologiska kalastillbehör! Ballonger, sugrör, bestick och annat som är 100 % biologiskt nedbrytbart. Synd att jag inte visste det innan barnen fyllde år. Till nästa barnkalas blir det helt klart ekoballonger! En kille på jobbet som hela tiden skämtsamt ifrågasätter mitt försök att vara klimatsmart undrade nyss hur bra det var med ballonger egentligen. Nu vet jag vart jag hittar det.

Vi har gjort en ny beställning från jordklok. Det blev allt möjligt, detox-te, deokristall, tvål, två presenter och rakbalsam till Erik. Men det är svårt det där med hygienartiklar. Det står organisk och innehåller inga parabener men innehållslistan är lång. Man måste verkligen lusläsa allt, och även ta hänsyn till förpackningen.

söndag 26 december 2010

God fortsättning!

God fortsättning till er alla! Hoppas ni fick en grön jul :-)

Vi försökte göra julen något grönare men usch vad julfirande bidrar till sopor! Bara under själva julafton fyllde vi och våra gäster en soppåse. Det blev något stressigt och nogrann sortering av avfall skedde inte. Och sedan blev det mängder med skräp efter paketen trots att antalet paket inte var så högt. Men det gällande miljöarbete känns det som att det är viktigare att göra förändringar i vardagen, sådant man gör ofta. Fira jul gör vi ju bara en gång om året. Den KRAV-märkta skinka var god och väldigt fin. Men jag hittade ingen KRAV-sill i år. Vet att jag köpte det förut en gång och den var väldigt god. Kanske ska skriva till Abba och fråga om de slutat med den?

Nu har vi deltagit i projektet i snart ett år och det har verkligen gett oss mycket att tänka på, många praktiska verktyg som hjälper oss att leva mer klimatsmart. Idag köper och använder vi betydligt färre engångsartiklar, vi köper mer krav-märkt, äter oftare vegetariskt (här kan vi fortfarande göra mer!) och har tänkt till även när det kommer till hygien- och rengöringsartiklar. Såklart finns det mer att göra men jag tycker vi har kommit en bit på väg.

Jag skulle vilja gå en kurs i sopsortering för vissa saker är så knepiga att slänga! Exempelvis tandborstar! Materialet är av plast, men det är ingen förpackning så de ska inte sorteras som plast. Samma sak med tandstickor av plast. Och pillerförpackningar med både aluminium och plast då?

Läste på aftonbladet om en familj som byggt ett energisnålt hus i bara plast! Bra eller? Jag skulle inte vilja bo i plasthus...

söndag 19 december 2010

Premiärtur!

Nu har vi provat alla fyra tygblöjor och just nu snurrar de i tvättmaskinen. De fungerade utmärkt, var lätta att sätta på, orsakade inga läckage och även om de såklart är större och lite klumpigare än engångsblöjor så hindrade de inte Benjamin i hans framfart! Toppen, jag är så nöjd och kommer nog att beställa en ny omgång när ekonomin tillåter. Om vi använder tygblöjorna 2-3 gånger/vecka kommer vi att ha sparat in kostnaden på 6 månader.

Jag har provat att baka surdegsbröd två gånger med helt misslyckat resultat! Jag hittad ett recept för barn som jag trodde var busenkelt men själva surdegsstarten blev inte bubblig och syrlig utan den skar sig, det låg som en vätska ovanpå smeten och dte luktade ruttet. Vad gjorde jag för fel??? Jag tappar sugen...ska det behöva vara så svårt???

E 250 finns i nästan alla charkprodukter och enligt hemlige kocken finns det studier som tyder på att ämnet kan vara cancerframkallande...Vilket pålägg ska man välja egentligen?

torsdag 16 december 2010

KRAV-skinka

Idag har vi handlat en del julmat, däribland skinkan. Det blev en KRAV-märkt skinka från Änglamark för 149 kr/kg. Det kommer tydligen att bli brist på ekologiska skinkor i år eftersom 20 % av konsumenterna vill ha en ekologisk men bara 10 % av produktionen är ekologisk. Vi fick i alla fall tag på en. Jag själv är inte så förtjust i julskinka, jag föredrar sill och lax. Och så ostarna...mmm. Sillen som jag lade in själv är otroligt god. Så god att den snart är slut. Nu står en ny burk inläggningssill i kylen och den ska absolut sparas till julafton!

tisdag 14 december 2010

För rik för jordens bästa?

Nu har vi beställt tygblöjor! Det blev ett 4-pack med allt-i-ettblöor samt 2 extra inlägg av frotté. Jag hoppas verkligen att det fungerar bra för det skulle göra att vi sparar mycket pengar i längden samt minska våran sopmängd betydligt. Nu är vår tunna nästan enbart fylld med blöjpåsar och ett fåtal brännbart-påsar. Om vi använde tygblöjor så skulle vi kunna ha soptömning var sjätte vecka istället för var fjärde som idag.

I boken jag nämnde i förra inlägget "jorden vi ärvde" diskuterar en av författarna problemet med att vi har för mycket pengar. Vi är så rika i Sverige att vi gladeligen betalar 10 kr för 0,5 liter vatten trots att vi har friskt vatten nästan gratis i kranen (förutom Östersund då...) Detta tål att tänkas på. Människor klagar på att allt är så dyrt men det är helt tvärtom! Vi har så mycket pengar att vi köper skräp och sedan slänger det dagligen!

Jag vill gärna tipsa om en underbart god vegeratisk rätt som också är billig och lätt att göra - Majssoppa! Riktigt gott och värmande i denna bitande kyla.

måndag 13 december 2010

Julmaten fyller skåpen

Just nu jobbar jag ovanligt mycket. December är som det brukar en intensiv månad på oss inom handeln. Människor tokhandlar. Behövs verkligen allt? Är vi ovanligt hungriga just nu? Vi har börjat handla julmat. Prinskorv från Silja Chark, och första gången provar jag att lägga in egen sill. Vi älskar sill jag och Melvin och det är visst klimatsmart. Då kan vi njuta med gott samvete! Godiset har jag också gjort själv, men en del är redan uppätet så det får bli till att göra lite mer...Jag ska försöka mig på rödkål också, det måste ju vara bättre än många andra grönsaker. Köttbullarna gör min syster och mamma har blivit beodrad att fixa jansson och rödbetssallad. Vi köpte en rödbetssallad häromveckan och den innehöll 5 tillsatser! Jag har också köpt ekologisk lättöl att bjuda på. Jag dricker inte det själv men gästerna gillar det förhoppningsvis.

En parentes...priset på bärkassar borde fördubblas så att fler blir motiverade att ta med sig egna kassar! Förvånansvärt få gör det idag.

onsdag 8 december 2010

Konsumentkval, boktips och panttankar

Det är inte lätt att vara konsument. Det är inte lätt att göra alla 1000-val som ska göras och så ska de helst göras rätt. I förrgår skulle jag exempelvis köpa flytande honung, för första gången. Jag var lite stressad och kommer fram till honungshyllan och hittar en 5, 6 sorter att välja på. Och detta är ändå en ganska liten butik. Olika märken, sorter och så några KRAV-märkta. Det blev Änglamark, av bara farten. Så kom jag hem och fick se att honungen är från Rumänien. Rumänien! Jättegod, men från Rumänien. Verkligen...hur bra är det liksom. Fast jag är inte så insatt i flytande honung. Den kanske inte tillverkas i Sverige överhuvudtaget. Är det då mer klimatsmart att ta vanlig svensk honung och smälta själv??? Jag försöker verkligen göra medvetna val men det är inte lätt alla gånger. Något som kan underlätta är att ta sig mer tid till att handla, så att man hinner lägga märke till innehåll och ursprung.

Det är också svårt som konsument att hålla reda på vad man bör undvika av hälso- och miljöskäl. Jag försöker lära mig en sak i taget. Glutamater är inte bra och parabener i hygienartiklar är inte bra. Men här vill jag lära mig mer. Hemlige kockens "Äkta Vara" ha en bra innehållsförteckning över tillsatser. Den ska jag leta på igen och läsa in mig på.

Nu inför jul har jag bakat mer gottesaker än någonsin och upptäckt hur gott, enkelt och billigt det är att göra eget godis! Melvin får som tidigare nämnt inte godis annat än till kalas men han börjar prata mer och mer om godis och undrar om han kan få ibland. Vi brukar avleda med nötter som han också är förtjust i, men när det blir dags för lördagsgodis får vi börja baka eget. Det tror jag han blir helnöjd med!

Jag har lånat och läst Jorden vi ärvde på bibblan. En bok som handlar om klimat, konsumtion och livsval. Helt klart läsvärd!

Jag tycker att det borde vara pant på alla typer av plastflaskor, inte bara läskflaskor utan även flaskor som innehåller sirap, saft, senap och annat. Jag tror att det skulle göra att fler återvinner mer plast. Och det borde väl gå att göra samma sak med exempelvis konservburkar av metall? Och glasflaskor. Finns det någon anledning till att det bara är läsk- och ölflaskor som det är pantsystem på?