torsdag 17 juni 2010

teknik, avhållsamhet & brukande

När vi var på föreläsningen om att resa klimatsmart pratade föreläsaren om tre viktiga delar som man kan tillämpa på det mesta när det kommer till miljömedvetenhet:

* Bättre teknik!
* Avstå!
* Bättre brukande!


Jag tycker det är tänkvärt. Bättre teknik, givetvis. Nya kylar, frysar, bilar, osv är de flesta mycket bättre ur miljösynpukt än gamla. Men samtidigt har vi mycket mer teknik idag än tidigare. Hårteknik exempelvis! Idag används hårfön, locktång, plattång, krustång, vågtång. Och förutom kaffebryggare finns coffemasters, eldrivna kaffekvarnar, mjölkskummare. Mobiler, Iphone, Mp3, hemmabio, inspelningsbara dvd, gps, playstation, platt-tv, bärbara datorer...you name it. Jag tror att den teknik som är "bättre" behöver lite sällskap av avhållsamhet och framförallt - bättre brukande!

Gällande resor mer specifikt handlar det om att exempelvis resa mer sällan men stanna längre. Semestra på nära håll är också ett bra alternativ. Vi åker till Kolmården. Inte jättenära för oss men bättre än en flygresa. Få se vilka klimatsmarta val vi kan göra under semestern? Får återkomma om det när vi kommer hem.

måste ta hand om min bebis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar