måndag 29 mars 2010

Bokbörsen

Under ett av projektmötena fick jag tipset om Bokbörsen, en sajt där man kan köpa och sälja böcker, filmer etc. Nu har jag också blivit medlem och har precis lagt upp min första annons! Jag tänkte att jag skulle försöka bli av med lite kurslitteratur jag inte längre behöver. En fördel är att man som säljare endast betalar annonskostnad om varan blir såld!

söndag 28 mars 2010

Tankar om tid och miljömedvetenhet

En sak är säker, det är betydligt lättare att vara miljömedveten om man mår bra och är pigg! Så är det för mig i alla fall. De två sista veckorna har varit påfrestande eftersom vår yngsta son har varit väldigt gnällig och frustrerad och hela familjen har då sovit sämre. Humöret har inte varit på topp och då orkar jag inte alltid tänka och handla miljövänligt. Jag slänger mer mat, sopsorterar sämre, lagar sämre mat etc. Jag tror att det ofta kan vara så här i familjer där båda föräldrarna arbetar heltid, om det nu finns två föräldrar. Skulle både jag och min man arbeta heltid skulle vi båda vara mer stressade och vem skulle då orka skölja ur mjölkkartonger, laga mat från grunden och potträna barnen? Nu är jag själv inte ensamstående men jag kan tänka mig att stressen är ännu större för dem. När vi istället har tid (som jag ju oftast har) finns det betydligt mer energi till att tänka till en extra gång när vi handlar, lagar mat, sopsorterar eller planerar och gör val överhuvudtaget. Jag tror att människor som arbetar lite mindre orkar mer. Därför hoppas jag verkligen att vårat liv efter föräldraledigheten kommer att innebära minst en ledig vardag varje vecka/vuxen. Dvs att både jag och min man är arbetar ca 80 % istället för 100. Jag tror att vi tillsammans då skulle orka mer, även sett ur ett miljöperspektiv. Den möjligheten tycker jag även att ensamstående skulle ha. Jag vet inte riktigt hur det skulle gå till rent byråkratiskt men föräldrar som har sina barn heltid eller nästan heltid borde få någon form att stöd för att även de har råd att gå ner ti arbetstid. Tid och ork är viktiga bitar i hållbar utveckling.

fredag 26 mars 2010

Jag - en sankt bernard

Igår var det sista kurstillfället på "Kreativ omställning", trevligt och givande som vanligt! Synd att jag inte kunde vara kvar till slutet men plikten som mamma kallade. Vi fick bland annat göra ett litet personlighetstest som avngjorde vilket djur vi var av Uggla, krokodil, noshörning och sankt bernard och jag är en sankt bernard! Jag tyckte det stämde väldigt bra. En beskrivning är att man som sankt bernard ser till att ingen i gruppen blir bortglömd. Just denna beskrivning gjorde mina högstadielärare av mig när de skulle beskriva mig som i person i endast en mening. "Evelina ser till att ingen blir bortglömd". Kanske är det rollen som storasyster som givit mig den egenskapen?

Idag fick vi en reklamlåda från Libero eftersom Benjamin snart blir 6 månader. Den innehöll bland annat blöjor men även flertalet andra engångsprodukter. Engångshaklappar, vårservetter, bindor och så den sedvanliga babyoljan och bodylotion. Engångshaklappar och våtservetter är helt onödigt! Vanliga tvättbara haklappar av frotté sitter mycket bättre och en torr trasa och lite vatten är mycket renare än våtservetter. Och alla vet väl att bröstmjölk eller vanlig olivolja är bäst för en liten bebishud?

onsdag 24 mars 2010

Vill du vinna tvättnötter?

Det vill jag! Hemmamamman har en tävling i sin blogg där vinsten är 100 gram tvättnötter. Kolla in tävlingen här. Hoppas att jag äntligen får chansen att prova tvättnötter.

Your mail (nej tack till pappersreklam)

Jag skrev tidigare om Your mail, där man kan bli medlem och istället för pappersreklam tar man del av erbjudanden elektroniskt. Dessutom får man en "Nej Tack till reklam" skylt. Your mail ger också 30 % av sina intäkter till naturskyddsföreningen. Om du också vill bli medlem så kan du skriva dina mailadress i en kommentar så "värvar" jag dig. När man värvar en annan medlem får man själv en biobiljett. Som medlem kan du se till att sedan värva dina vänner!

tisdag 23 mars 2010

Föreläsning

Har fått tipset om en öppen föreläsning om "mat och klimat" den 28 april på högskolan i Falun. Det är ju mitt "favoritämne" så jag ska se till att inte missa den! Den börjar klockan 15.00 vilket betyder att maken får ta ut antingen en hel dag eller några timmars föräldraledighet så att jag kan gå. Han brukar normalt komma hem först frammåt 16.00 och då hinner jag inte. Jag har inte varit på föreläsning sedan förra våren så det ska bli kul att sitta i skolbänken igen, om än för bara några timmar!

måndag 22 mars 2010

Bortskänkes/Mottages

Här kommer en länk till Bortskänkes/mottages gruppen på facebook som vänder sig till boende i Falun och Borlänge. Jag har ännu inte varit aktiv i gruppen men ska ta reda på vilken tum/storlek Melvin ska ha på en cykel och sedan efterlysa en. Vilken toppenidé med dessa grupper! Hoppas vi hittar en cykel.

söndag 21 mars 2010

Maxmål = 2 kg CO2e

Snabbmatskedjan MAX har en tydlig klimatdeklaration på hemsidan men även på resturangen. Det är inte svårt att se att de största "miljöbovarna" är hamburgarna av nötkött medan fisk- och kycklingburgarna bidrar till knappt halva mängden CO2e om man jämför med burgarna av nötkött. Den menyn jag brukar välja bidrar till ca 2 kg CO2e. Du räkna ut påverkan av ditt favoritmål här. Jag tycker deras uträkningar är en bra kundservice som jag hoppas att fler resturanger också börjar med. Det gör det lätt för kunden att välja det mest klimatsmarta alternativet! Kanske provar jag en annan meny nästa gång...

Mer begagnat åt folket!

I senaste numret av tidningen "Föräldrar och barn" diskuteras det att begagnatmarknaden för barnvagnar och andra babyprylar ökar och att allt fler struntar i att köpa nytt. Detta dels på grund av allt fler tänker miljövänligt dels på grund av den ekonomiska krisen. Ja, det finns inget ont som inte för något gott med sig som man brukar säga :-) Snart kommer vi också att ha en syskonvagn att sälja vidare eftersom Melvin allt oftare vill gå och så har han slutat sova middag. Jag har föresten hittat till den lokala gruppen på facebook där man kan skänka/efterfråga saker. Jag tänkte att jag kan hör om någon där har en cykel åt Melvin! Jag ska länka till gruppen vid ett tillfälle då facebook inte är så segt som nu...

fredag 19 mars 2010

Överskott

Har inte skrivit på flera dagar, dagarna har varit fyllda av vanlig vardag med allt vad det innebär. En ständigt missnöjd 5 månaders bebis bland annat (tänder på G?) men ni ska veta att jag varje dag författar mängder av blogginlägg - i mina tankar. Synd bara att det är så lite som faktiskt blir nedskriver!

Det jag tänker mest på för tillfället är allt överskott av prylar som finns, det är väldigt lite som är nödvändiga saker, och sen alla kläder!!! Jag har rensat ur flera plagg ur garderoben. En del ska jag försöka sälja, några plagg ska ges bort och några påsar har gått till välgörenhet. Ändå är min garderob betydligt mindre än många av mina vänners (mycket pga mitt ointresse för shopping). Vet att många köper nytt så fort de ska ut, till jul, midsommar etc. Det finns mängder med klädbutiker och på tradera finns det ca 50 000 auktioner ute på damkläder och ca 50 000 på barnkläder. Överskottet av kläder måste vara enormt i Sverige medan människor i många andra länder fryser...för att inte tala om hur klädtillverkningen påverkar miljön. Jag är inte så insatt (än) men vet att exempelvis jeans är riktiga miljöbovar. Jag ska försöka tänka mig för i framtiden när det handlar om att köpa kläder till barnen och kolla andra hands marknaden bättre. Dock har mina pojkar inget stort överskott på kläder, möjligtvis vår yngsta Benjamin. Dels har vi kläderna efter Melvin kvar dels har vi fått en del nytt. Till Melvin känns det ändå mer befogat att köpa bra kläder eftersom minst ett barn ska ärva dem. Med det menar jag inte att det inte går att hitta bra kläder begagnat. Eftersom klädöverskottet inte är något ovanligt bland barnfamiljerna idag så slits varje plagg väldigt lite vilket gör det ganska lätt att hitta fina kläder begagnat.

Jag säljer barnkläder som en hobby, alltså nya kläder. Alltså bidrar jag också till överflödet...däremot är kläderna av bra kvalité och håller till flera barn. Dessutom är det Öko Tex-märkta dvs giftfria. Babyplaggen är också av ekologisk bomull. Men ändå...det bidrar till överskottet. Hm...

Har beställt två kokböcker och den ena är inte bara en receptbok utan beskriver också hur råvarorna påverkar oss själva och världen omkring oss. Manna - en medveten kobok heter den och är skriven av Carola Magnusson. "Du blir vad du äter. Men världen blir också vad du äter." vilket låter helt sant och mycket intressant. Jag berättar mer om boken när den kommit!

tisdag 16 mars 2010

Earth hour 2010

Delta i Earth Hour du också! Den 27 mars kl 20.30 släcker vi ner en timme för att visa vårat stöd för klimatet. Mer information hittar du här! Det är fjärde året som detta uppmärksammas så häng på du med! Kom ihåg att vi alla är en del av vardagen och tillsammans kan vi göra stora förändringar!

måndag 15 mars 2010

Andra hand framför första

Det blev andra hand. Vi vann två auktioner av samma säljare så frakten blir billigare. Jag tänker kolla tradera då och då under året så kan vi förhoppningsvis fixa ihop ett blandpaket med duplo till Melvin i födelsedagspresent eller julklapp. Fördelen med att shoppa via nätet är också att man slipper trängas i butiker, det avskyr jag. Men en butik jag absolut kommer att besöka är Kids & Co Bazar, en second hand-butik med barnkläder, leksaker och prylar.

Jag har gått med i yourmail för att få reklam till mailen istället för pappersreklam i postlådan. Tyvärr har jag ännu inte fått någon Ingen Reklam tack-skylt ännu men jag hoppas den kommer. Det blir väldigt mycket pappersreklam som bara går direkt till återvinningen, jobbigt för både brevbäraren och mig själv...

söndag 14 mars 2010

Första eller andra hand?

Snart är det påsk och då är det tänkt att Melvin ska få ett påskägg. Vi tänker inte lägga godis i det eftersom vi hittills hållt honom borta från det (få se hur länge det går?). Vår idé är istället att ge honom någon Duplo-figur eftersom han gärna leker med det och än så länge inte har så mycket bitar och figurer. Jag kollade såklart tradera och det finns mängder med auktioner där duplo säljs, men det verkar vara eftertraktat! De flesta auktioner slutar på högre summa än vad duplo kostar i butiken. Då är frågan, ska vi köpa dyrare fast i andra hand? Än så länge har vi tid på oss så jag tänker hålla koll och se om jag kan få tag i något på tradera som ändå är billigare än att köpa nytt. Duplo och lego går utmärkt att tvätta i tvättmaskinen så det känns helt ok att köpa begagnat. Men något påskägg tänker jag inte köpa nytt, det finns så många som bara ligger och skräpar i förrådet!

lördag 13 mars 2010

Tvättnötter

Jag är intresserad av att prova tvättnötterna jag skrev om tidigare. De är 100 % biologiska och kan komposterats efter att ha använts. Tvättnötterna kan tydligen göras till flytande tvål om de blandas med vatten. Tvålen kan sedan användas till det mesta såsom allrengöring, fönsterputs eller djurschampo. De går att beställa här. Vi brukar i vanliga fall köpa redan färdig flytande tvål men jag vet att det är dumt på flera sätt. Det är att bära hem vatten helt onödan. Bättre är att köpa fasttvål som är både billigare och miljövänligare eftersom förpackningen är mindre. Eller tänker jag fel? (Vi köper flytande tvål för att vi är lata, det är så enkelt att bara pumpa ur tvålen, men latheten kan tränas bort. Efter 21 gånger är vanan bruten, det har jag lärt mig på kursen om kreavtiv omställning!)

På tal om det blir jag vansinnig på alla varor som är förpackade flera gånger, först i små förpackningar som läggs i större och som sedan försluts av ännu fler embalage. Det blir så mycket skräp och produkten måste ju bli dyrare pga all paketering.

måndag 8 mars 2010

Fler aspekter

En vän kom med ännu en aspekt gällande konsumtion, det handlar inte bara om hur långt varan transporterats utan också på vilket sätt. Har varan "åkt" båt, flyg, tåg eller lastbil innan den når mig??? Detta är lite svårare att ta reda på än vart varan är producerad, dessutom betydligt mer tidskrävande. Kanske kommer en sådan märkning i framtiden att stå bredvid "made in". Vi får hoppas!

Därför är second hand att föredra! Jag tycker att inställning till att handla begagnat bara blir mer och mer positiv. Vinterkläder till Melvin har vi hittat i väldigt bra skick på Tradera, både denna vinter och förra. Dessutom mycket billigare än ute i butikerna. Nu blir det snart vår och dags att köpa hans första cykel, då ska vi kolla begagnat i första hand. Det är också kul att det verkar bli att populärare att skänka bort, att man kan ge bort något man inte behöver längre och istället få något som man kommer att använda!

söndag 7 mars 2010

Rätt gissat!

Igår räknade jag ihop våra matkostnader för 4 veckor och det blev nästan 5000 kr! Precis som jag "befarade" alltså. Men då är verkligen allting inräknat - veckohandlingen, kompletteringshandling, prenumerationen på frukt&grönt, snabbmat/fika och dessutom blöjor/hygien samt en del annat vi handlat på Maxi såsom böcker på bokrean exempelvis. Mycket av det vi handlat är också KRAV-märkt vilket ökar på kostnaderna endel. I sin helhet tycker jag att 5000 kr då får vara ok. Jag vet inte vilken summa konsumentverket tycker är rimligt för en familj som ser ut som vår.

lördag 6 mars 2010

6,9 ton CO2e

Jag bidrar till 6,9 ton utsläpp av CO2e varje år!!! Hemskt hemskt...Trots det ligger jag lite under medel som är 8 ton/år. 0,7-1,5 är gränsen för hållbar utveckling! Jag har en del att jobba med. Undrar hur mycket jag kan komma ner i utan att helt lägga om livsstilen, 6,0??? Jag personligen köper ytterst lite kläder. Jag har tur som kan ärva och bytlåna med systrar och mamma. Jag lägger knappt ner en enda krona på smink och hudvård och accessoarer. Vad jag däremot kan påverka direkt är maten. Slänga mindre och äta mer vegetariskt är vad jag kan börja med idag!

En läsare kommenterade att länken i förra inlägget inte var korrekt, tack! Här kommer den rätta länken till medveten konsumtion.

Medveten konsumtion

På nyheterna hörde jag talas om en organisation som heter Medveten konsumtion. Det lät intressant och angeläget och jag har nu hittat deras hemsida! Självklart har jag ansökt om att bli medlem. På deras hemsida hittar du bland annat shoppingtips, livsmedelstips och länkar till andra spännande sidor som har miljön i fokus.

5854

Det blev ett presentkort på skönhetsbehandling till födelsedagsbarnet igår. Hur klimatsmart den blir beror på vilken behandling hon väljer, så jag hoppas hon tänker till :-)

Igår läste jag av vår elmätare, som en del av projektet. Den visade 5854 vilket inte säger mig särskitl mycket. Först i förhållande till de övriga mätningarna som ska ske får just denna mätning en betydelse. Låg eller hög förbrukning? Vi bor i en hyreslägenhet så det var inte helt lätt att utföra mätningen. Först ringde jag hyesvärden som verkade både skeptisk och ifrågasättande till mätningen. Hon undrade över miljöprojektet och det var först efter jag förklarat vilka som stod bakom och att det bara handlade om att mäta vårat hushålls elförbrukning som hon hänvisade mig vidare till elbolaget. Jag tror att hon var rädd för att vi skulle hänga ut dem som miljöbovar eller på annat sätt ge dem dålig publicitet. När jag ringde elbolaget lät de också förvånade, varför ville jag läsa av elmätaren??? Jag fick i alla fall reda på den aktuella ställningen och vet nu också vart jag ska vända mig vid nästa mätning.

När jag var på ett "barnklädesparty" härom veckan så berättade försäljaren att kläderna "bara" transporterats från Portugal och Turkiet där de tillverkats. Det är många mil men ändå betydligt bättre än att transportera ända från Asien där de flesta plagg tillverkas. Jag kollade Melvins jeans, Made in Thailand...Hm, det känns inte riktigt bra. Måste bli bättre på att kolla även kläder och andra prylar. Annars är det främst mat vi försöker handla lokalproducerat.

Någon som provat tvättnötter??? Det ska tydligen vara ett miljövänligare sätt att få sina kläder rena. Vi använder i vanliga fall vanligt parfymfritt tvättmedel men aldrig sköljmedel. Och jag är väldigt noga med att inte överdosera! Någon som tvättar i vår tvättstuga använder mängder av tvättmedel som luktar avskyvärt starkt. Efter att de tvättat är hela tvättmedelsfacket fullt av tvättmedel som blivit till en klump och vi måste gräva ut den. Usch! Vad tänker de med, kläderna blir knappast renare, det luktar förfärligt och de måste säkerligen köpa nytt tvättmedel hela tiden. Dåligt för både miljön, människan och plånboken!

fredag 5 mars 2010

Klimatsmarta presenter

Idag ska vi på kalas och jag har lovat mig själv att försöka tänka mer klimatsmart då det kommer till presenter. Jag avslöjar senare vad personen som idag fyller år kommer att få. Har ni några bra tips på klimatsmarta presenter? Tjänster, såsom barnpassning/hårklippning/snöröjning/gräsklippning etc är ju bra. Annars medlemskap av olika slag. Jag gav bort ett årsmedlemskap av Scenpasset, så att mottagaren fick gå och se teater till rabatterat pris under ett år. Det var en väldigt uppskattad present!

torsdag 4 mars 2010

Skandal!

Igår såg vi TV-programmet Landet Brunsås som är ett riktigt intressant program om mat. Igår handlade det om att vi slänger mycket mat, mat som ofta är helt ok att äta. Ett svenskt hushåll slänger i genomsnitt 6 kg mat/vecka!!! Det är ju helt fruktansvärt! jag tycker att vårat 1 kg/vecka är 1 kg för mycket. Den här veckan blir det dessutom mer eftersom jag rensat skafferiet. I USA är de visst ännu värre, där slänger de hälften av all mat de handlar. Hälften! Och så svälter samtidigt miljoner människor...

Mina amningsinlägg har förresten kommit och är nu tvättade och redo att användas!

Miljöhjältarna

Om jag kommer ihåg och har tid ikväll så ska jag se på Miljöhjältarna på Barnkanalen kl. 18.45! Kanske kan vi få något bra tips.

Idag har jag rensat skafferiet, eller skafferådet som Melvin säger! Usch usch...hittade en hel del mat som passerat datumet för längesedan. Mycket glutenfritt som mamma tagit hit och som vi inte ätit upp. Fy skäms på oss! Men nu har jag bättre koll på vad vi faktiskt har och som det ser ut nu så får det snart bli lasagne!

Sedan är det dags att räkna ihop kvitton från den gångna månaden. Samt sammaställa större inköp under hela det gångna året, det är mest barnkläder och barnprylar kan jag lova. Och så mat förståss!

tisdag 2 mars 2010

Boktips

En av de mest intressanta och tankeväckande böcker jag läst är Vill ha mer av Katarina Bjärvall, en bok om barn, tid och konsumtion. Boken beskriver och diskuterar den onda cirkeln som allt fler slukas av. Hög konsumtion kräver högre inkomst som skapar tidsbrist som skapar dåligt samvete och så konsumerarar man ännu mer för att tränga undan det dåliga samvetet. Alltså ohållbar utveckling som ofta leder till stress, sjukdom och missbruk. En helt klart läsvärd bok!

På tal om barn och kreativitet. Min son som är 2-år, Melvin, har precis som alla andra barn svar på tal. Aldrig att han säger "vet inte" om jag frågar honom något, han har alltid en idé! Igår hittade han en mjuk gummiring som satt på ett dörrhandtag för att inte skapa märken om dörren slås upp (jag vet inte riktigt vad det heter) men Melvin visste precis vad det var för något - Det är ett O, som i tjoffet! Sa han glatt. Själv vet jag att jag allt för ofta svarar "vet inte". För jag vill ju vara säker om jag ger ett svar, men vore det inte roligare att gissa ibland. Istället för det så okreativa vet inte...

Bättre och sämre mat

Jag har hittills mest tänkt på om maten vi handlar är KRAV-märkt eller ej, men nu börjar jag förstå betydelsen av var maten är producerad och hur långt den har transporterats innan den når vårt bord. Läste i någon artikel att ris är en av de sämsta råvaror vi kan köpa, alltså vi som bor så långt ifrån länderna där riset odlas. Dessutom ska risodlingar visst bidra till stora utsläpp av metangaser, om jag inte missminner mig. Bättre för oss är att köpa ekologisk närodlad potatis. Men jag fick ett bra tips av en klimatpiratkollega - matvete. Det har vi aldrig provat men det ska tydligen vara gott och uppskattat även av de mindre. Gula ärtor måste också vara toppen, för miljön alltså. Och för ekonomin också! Ett paket på 500 gram gula ärtor som är ekologiska och odlade i Sverige kostar 8,90 i vår närbutik, kanske är de ännu billigare i en stormarknad. Det räcker till ca 6 portioner. Räknar man med kryddor och senap blir det knappt 2 kr/portion! Riktigt billigt, nyttigt och miljövänligt! Jag kokade egen ärtsoppa för första gången förra veckan och det blev jättebra, visst tog det sin tid men arbetsinsatsen var minimal. Mer ärtsoppa ska det bli. Nästa gång kokar jag nog två paket och fryser in en del.

måndag 1 mars 2010

Bokrea...jippi?

Hela året har jag längtat efter bokrean! Men nu känns det plötsligt inte så kul. Jag har liksom ingen lust att handla för hur nödvändigt är det att fylla hyllorna med böcker som ändå går att låna gratis på bibblan?? Ännu har jag inte gjort några "fynd" men jag planerar att köpa någon barnbok i alla fall. Småbarn fastnar oftast för några böcker som de vill läsa om och om igen så det kan vara bra att ha ett litet eget bibliotek också. Men böcker till mig själv skippar jag, i alla fall romaner som ändå bara blir lästa en gång...