söndag 2 maj 2010

Elanvändning

Då så...om tekniken vill sig väl kommer här ett inlägg!

Som jag skrev tidigare har det varit fullt upp hela veckan. Jag har därför inte hunnit läsa något om kaffeodling men jag vet att det står om det på fairtrades hemsida. Jag förlänger därför utmaningen en vecka. En årslång utmaning från projektets sida är att minska elförbrukningen i hushållet. Eller egentligen är det ett livslångt projekt! Åtgärder vi vidtagit hittills är följande:

*Vara bättre på att släcka belysning vi inte använder.
*Stänga av plattor och ugn tidigare och koka på eftervärmen.
*Dra ur kontakter till stereon och lampan vi sällan använder.
*Inte låta datorn stå på då vi inte använder den.
*Använda ett grenuttag med strömbrytare till datorn, skärmen och skrivaren.
*Vi ska också dammsuga baksidan av kylskåpet.

Tyvärr har vi inte kunnat mäta spisen och tvättmaskinen eftersom de inte har vanliga kontakter. Största förvåningen hittills är att TV:n drar så lite och Dvd:n så mycket i standbyläge. Dock är vår TV den största El-tjuven eftersom den tyvärr står på för ofta. Nu blir det till att minska TV-tittandet ordentligt! I projektet ingår att gissa hur mycket samtliga deltagande hushåll kan minska sin elförbrukning, jag ska räkna lite på det...få se vad vi gissar på.

Vi bor idag i en hyresrätt men kommer förmodligen att detta år flytta till en villa. Detta medför nya tankar kring miljöarbete. Egen kompost eller komposttunna? Uppvärmning? Renovering? Köp av nya möbler? Återkommer mer om detta då det blir mer aktuellt.

1 kommentar:

  1. Tips angående inköp av nya möbler - kolla second-hand först! Man kan ju alltid måla om osv. Auktioner online och blocket är också bra.

    SvaraRadera